lørdag 25. mai 2013

Lammebog

Lammebog er antagelig den mest smakfulle delen av lammet, og jeg velger ofte å steke en bog i stedet for lår. Skal man ha 4-6 gjester, så velger man lår, men er man færre så er bogen et udmerket alternativ. Jeg har flere ganger forsøkt å langsteke bogen, men jeg har kommet frem til at jeg liker at den er stekt på høyere varme. Den blir allikevel mør og får en herlig stekeskorpe. Bogen jeg lager her er enkel, men veldig god. Hemmeligheten er å lage en god og smakfull saus.

Stekt Lammebog:
1 Lammebog
1 Hel Løk per person
1-2 Hel Fersk Hvitløk
2 Never Fersk Bladpersille
4-6 Pepperbelger (de smale, lange, som man får kjøpt i etniske butikker)
2 ts Salt
Tørket Tinian og Rosmarin
2 ss Olivenolje
2-3 dl Vann

Saus:
3 dl Rødvin
2 ss Sukker
1 Løk
2 ss Soyasaus
Stekekraft Fra Bogen

Start med å kutte opp persillen og dele halvparten av hvitløksfeddene på langs i 2-4 deler. Stikk med kniv inn i de kjøttfulle delene av lammet, og stikk inn hvitløken og press så inn den hakkede perillen sammen med hvitløken. Stikk gjerne opp til 10-12 slike hull for å fylle kjøttet med deilige smaker. Bland salt, timian og rosmarin og fordel det ut på bogen. Gni så inn litt olivenolje over hele steken. . Legg Bogen i en langpanne sammen med resten av hvitløksfeddene (behold skallet på), løk og pepperbelgene. Sett dette inn ovnen på 180 grader og stek i 2 timer. Hell litt vann i pannen under stekingen slik at den ikke tørker, ut og bevarer stekesjyen som man skal bruke senere i sausen. Hell av stekeskyen noen ganger under stekingen og tilsett den i sausen.

Mens lammet steker, så lager man sausen. Kutt en løk (eller noen sjalottløk) i små biter og fres de lett i olivenolje. Tilsett så sukker, og kok til den begynner å karemellisere seg. Tilsett så rødvinen. Kok dette inn til ca 1/3 av opprinnelig mengde. Tilsett så stekekraften fra bogen som blir frigitt under stekingen. Sørg for å holde pannen våt under stekingen slik at du får mye ktaft. Smak sausen til med litt soyaolje.Sausen skal bli konsentrert og dyp mørk i fargen, nesten svart.

Når steken er ferdig så skal den hvile i ca.15 minutter. Skjær bogen opp i serveringsstykker og server med hel løk og pepperfrukter. Ha på rikelig med saus. Jeg serverte den med noen skiver gode tomater. Man kan også gjerne ha ovnsstekte poteter til med masse hvitløk og timian.
Annonse:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar