onsdag 19. juni 2013

Stekt Klippfisk Med Tomat, Oliven Og Kapers

Klippfisk har lang tradisjon i Norge, og det er underlig at klippfisk ikke er mere brukt. Produksjonen av klippfisk startet i midten av 1600-tallet, og man eksporterte mengder til sydeuropa. Der er nesten som Matjesild, som er enda mindre kjent. Begge typer fisk er Norge storprodusent av, men blir lite brukt her hjemme. Klippfisk er stort i Portugal, Spania, Italia, Brasil og Mexico. Man kan bruke den til alt mulig. Stekt, bakt, kokt, som carpaccio og i bacalao. Det er tradisjonell bacalao med tomat og potet som er mest kjent, men klippfisk heter bacalao på portugisisk, og finnes i utallige retter. Det sies i Portugal at en god kone skal kunne lage en ulik rett av bacalao for hver av årets 365 dager.

Jeg lager her en variant hvor jeg steker et ryggstykke, og serverer den med en varm tomatsalsa med løk, hvitløk, oliven og kapers. Som tilbehør har jeg en mos av potet og selleri, og topper det med stekt serranoskinke.

Ingredienser:

1 Godt Stykke Klippfisk (Dybvik Loin)
1/2 Boks Knust Tomat
2 Fedd Hvitløk
1/2 Løk
8 Sorte Oliven
5 Grønne Oliven
2 ss Kapers

2 Poteter
1/4 Sellerirot (ca. lik mendge som potetene)
1 ss Smør
1/4 dl Melk

2 Skiver Serranoskinke

Start med å planlegge i god tid. Klippfisken trenger å vannes ut i 3 dager. Ta er godt stykke klippfisk (flere om man skal være flere personer, et godt stykke til hver), og legg den i 2-3 liter med kaldt vann, og sett det i kjøleskapet. Skift vann hvert døgn.

Når fisken er ferdig, så kan man starte med å lage selve retten. Ha de knuste tomatene i en liten kjele, og tilsett finhakket hvitløk og løk, oliven og kapers. Olivene deles i passende store biter. Kokk på lav varme i ca. 30 minutter, men pass på at det ikke tørker ut og brenner seg. Kok opp vann, og del potet og sellerirot i passleige biter, og kok til de er møre. Bland inn smør og melk, og mos med en stapper.

Stek fisken i olje på middels varme til du ser at den blir fin og hvit i midten og begynner å flake seg. Stek så st par skiver Serranoskinke til den blir lett sprø.

Når fsken er ferdig, så bør også tomatsalsaen ha kokt lenge nok. Server klippfisken sammen med mosen og tomatsalsaen, og legg skinken på toppen.

Du vil garantert bli huka på klippfisk etter dette. Den har en fin og fast konsistens, og fisken flaker seg i fine flak etter strukturen i kjøttet. Klippfisk kan brukes i utallige varianter. Det er bare å bruke fantasien, og prøve seg frem. Det finnes også en mengde oppskrifter på nettet. Søk på bacalao eller klippfisk.


Annonser:

Bacalao de Cuba - Egil Hyldmo Verdens beste - Eyvind Hellstrøm Trygve Indrelid My Barcelona Kitchen - Sophie Ruggles

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar