mandag 22. juli 2013

Lyr Med Nykål Og Hollandaise

Forrige helg var jeg ute å fisket i ytre Oslofjord, og fikk mye makrell. Men det kom også en liten lyr på kroken, og lyr er en veldig god fisk. Den er kanskje undervurdert i Norge, men er høyt oppskattet i Frankrike og Spania. Jeg steker den på høy varme og serverer med nykål og hollandaisesauce. Nykålen er nå på sitt beste, og man trenger ikke mye tilbehør til den. 1/4 Nykål og litt smør er en middag i seg selv. Sammen med nyfisket fisk er dette sommer på en tallerken.

Jeg brukte:

1 Liten Lyr
1/4 Nykål
Salt og Pepper (til fisken)
1 Neve Frisk Bladpersille

Hollandaisesauce:

2 Egg
100 gr Smør (velg en type uten, eller med lite salt)
1/2 dl Vann
1/2 ss Eddik
1 Knivsodd Pepper
1 Knivsodd Salt
2 Laubærblad

Kok opp vann i en stor kjele for kålen, men vent med å legge kålen i, da den bare tar noen få minutter for at den blir ferdig.

Kok rikelig med vann sammen med salt, pepper og laubær til det har kokt inn til halvparten. Sil så vannet gjennom et filter (jeg brukte en sil med litt hosholdningspapir i). Hell vannet tilbake i kjelen som er tatt av kokeplaten. Rør egget godt inn med en visp. Hold så blandingen varm, enten i et vannbad eller ta den innimellom litt på en middels varm kokeplate, og tilsett smør litt etter litt under kraftig omrøring. Men pass på å ikke gi den for mye varme, for da sprekker sausen. Sprekker sausen, så tilsett litt kaldt vann. Blir sausen for tykk og du synes du har tilsatt nok smør, så tilsett også litt kaldt vann.

Krydre lyren med salt og pepper, og lag et par tre kutt i skinnet så den ikke krøller seg under stekingen. Stek den på sterk varme under lokk.

Server fisken hel på en tallerken med nykålen. Held på hollandaisen og strø på frisk bladpersille.


Annonser:

Sommermat. Nye norske sommerklassikere. - Paul Løwe Nina Dreyer Hensley Jim Hensley  Sommermat fra Fjällbacka - Camilla Läckberg Christian Hellberg Niklas Bernstone Ann Kristin Hermundstad


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar