søndag 6. april 2014

Fine Rundstykker

Hva er vel en bedre måte å starte en lørdag morgen på enn med nystekte rundstykker. Duften av nybakt bakeverk fyller kjøkkenet og stuen og det er bare å glede seg til frokost. Her er en oppskrift som aldri slår feil og gir nydelige, fine og lette rundstykker. Speltmelet nak erstette hvetemelet og vise versa. Det blir også veldig godt om man erstatter litt av melet med mel av emmer.

2,5 dl Fint Hvetemel
2,5 dl Fint Speltmel
1,5 dl Vann
50 gr Smør
1/2 ts Salt
1 Egg
25 gr Fersk Gjær eller 1/2 Pose Tørrgjær

1 Egg til pensling
Sasamfrø eller Valmuefrø etter smak og behag

Bland melet i en bolle sammen med salt. Smelt smøret forsiktig, og tilsett det til melblandingen sammen med egget. Bland gjæret ut i lunket vann og la det gjerne stå i 10 minutter til du ser at gjæren våkner til liv. Mengden vann vil variere fra 1,2 til 1,5 dl avhengig av typen mel man bruker. Start med å tilsett 1 dl, og bland godt inn i melet. Tilsett så litt etter litt inntill deigen får en fin konsistens. Deigen skal være myk og fleksibel og ikke for tørr. Elt deigen i 10 minutter for hånd eller 5 minutter i en kjøkkenmanskin til den blir myk og fleksibel.

La deigen heve i en bolle under plast i 20 minutter. Form rundstykkene til små boller og legg på stekeplaten som dekkes med et bakepapir. Oppskriften vil gi 9 rundstykker. La de etterheve under et kjøkkenhåndkle i 30 minutter. Pensle dem så med smeltet smør og strø på sesam- og/eller valmuefrø.

Stek rundstykkene på 200 grader på midterste hylle i 12-15 munutter. La de avkjøle på rist.
2 kommentarer:

  1. WOW!!! BESTE RUNDSTYKKER EVER!!! LOVELOVELOVE!!!!!

    SvarSlett
  2. hei, jeg lagde disse rundstykkene til svigers når de ankom byen:) De var saftige og gode, nam nam. disse skal lages neste gang også. kyss og klem

    SvarSlett