lørdag 3. august 2013

Spareribs

Spareribs er en av de virkelig store grillrettene, og hvem kan vel dette bedre enn amerikanerne. Der bruker man gjerne en rik BBQ saus og en "smoker" som "Smokey Mountain" fra Weber eller en "Ozark Maountain Smoker". Jeg vil her lage en enklere variant som ikke krever så mye utstyr. For ribben på bildet ble det bare brukt vanlig stekeovn.

Hemmeligheten bak en god ribbe er BBQ sausen. Ikke kjøp ferdigmarinerte ribber eller ferdiglagde BBQ sauser. De er alt før søte, og er vanskelige å grille da de brenner seg. Lag din egen saus. Der er enklere enn du tror, og du kan styre smaken til din personlige stil. Ribben kjøper man fersk ferdig skåret, eller man kan kjøpe en tynnribbe og få kjøttdisken til å sage opp lange slanke stykker. Man skjærer den til selv ved å skjære der kjøttranden over bena slutter. Skjær ribben tynn. Er den for tykk, så mister den formen lett. Etterlat ca 1-1,5 cm kjøtt over bena.

Til 4 Personer:

8 Rå Spareribs
1/2 Løk
2 Små Hvitløk
1 Terning Fersk Ingefær (1*2 cm)
1/2 Chili
1 Chipotle (Røkt tørket jalapenos)
1 Boks Moste Tomater
5 ss Soyasaus
1 ss Demerarasukker eller Honning
2 ss Worcestershire Sauce

Siden jeg ikke har en "smoker" hvor ribbene kan langstidssteke seg møre, så velger jeg å koke dem i 1,5 time i god tid før steking. Gjerne dagen før. Det er bra att kjøttet setter seg , og kjølner ned før grillingen. Grillsausen kan også gjerne lages dagen før.

Sausen lager jeg slik:
Finhakk Løk, hvtløk, ingefær og chili, og fres det i en varm gryte. Tilsett så sukker og fres litt til. Pass på at ikke løk og hviløk brenner seg. Når løken er blank og fin så tilsetter man soyasaus, tomater og worcestershiresaus. Legg i en hel chipotle og la det koke inn til ca halve mengden på lav varme (ca 45 min). Snitt gjerne opp chipotlen på langs, fjern stenene og brett ut belgen. Chipotle er en røkt og tørket chili, gjerne jalapeno, og fås desssverre bare i noen store supermarkeder. Kommer du over dem, så kjøp for å ha i lang tid. Jeg fant mine på Ultra. Mos sausen godt med stavmikser slik at det blir en fin jevn saus. Er den ikke sterk nok, så tilsett noen dråper Tabasco.  Kok gjerne litt til slik at sausen tar til seg alle smaker etter mosingen. Om man vil ha en litt sterkere og skarpere smak, så hell på vann til dobbelt volum, legg i en ny chipotle, og kok inn til det halve igjen. Gjør man dette siste steget, så får man en intens fyldig grillsaus som har en fin dyp rødbrun farge. Eksperienter gjerne med cummin, tørket koriander og dijon sennep. 

Ribbene grillers eller stekes. Om man griller, så grill de først uten grillsausen på sterk vame til de får fin farge. Legg de så over i kald sone på grillen, og pensle et godt lag grillsaus på toppen. La de ligge der i 20-30 minutter til du ser at sausen har en fin farge og fast konsistens.

Om man steker den, så brun ribben i en varm stekepanne. Undersiden er en utfordring når man bruker  panne, bena er buet og det er vanskelig å få en bra stekeskorpe. Hell på grillsausen, og stek de videre i 20 minutter i stekeovnen på 200 grader. Følg med så de ikke blir brendt.

Server gjerne med grillede maiskolber og coleslaw.Annonser:

Barmens grill - Lars Barmen Erik Jalland På grillen - Andreas Viestad Jon Krog Pedersen Lars Laurentius Paulsen Mette RandemSouth American Grill - Rachael LaneWeber gassgrill Q 300 med stativ - 421069


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar