lørdag 15. mars 2014

Kylling Hunan - "Chicken Hunan"

Hunan er en provins sørøst i Kina der maten er kjent for å være sterkt krydret med dype farger. I motsetning til Szechuan der det er Szechanpepper som dominerer, så er det chili og hvitløk som dominerer i Huan. Kylling Huan eller chicken Hunan er lett å lage og gir en deilig rik og sterk smak. Om man ikke er glad i sterk mat, så vær forsiktig med mengden med chili. Jeg brukte en meget sterk tørket chili, så jeg brukte ikke mye, men den ble veldig sterk.

Jeg pleier å kjøpe en hel kylling og tar av bryst og lår. Resten av skroget deler jeg opp og bruker til å koke kyllingkraft. For en alenehusholdning kan en kylling bli 2-3 middager. Her bruker jeg den ene kyllingfilèten, så jeg har en filèt og to lår igjen i kjøleskapet.

Ingredienser.

1 Kyllingfilèt
1 dl Ris
3 Vårløk
2 dl Vann
1/2 l Frityrolje

Til Frityr:

1 Egg
2ss Soyasaus
1/4 ts Pepper
2 ss Maismel (Maizena)

Saus:

1 dl Kyllingkraft (godt kokt inn)
2 ss Soyasaus
2-3 fedd Hvitløk
Fersk Ingefær, 1x1cm
4 Dråper Sesamolje
3 ts Sukker
1/4 ts Pepper
1/2 ss Riseddik
2 ss Tomatpurè
1 Rød Chili eller 2-3 Små Tørkede

Bland godt sammen ingrediensene for frityren i en liten bolle. Kutt så opp kyllingfilèten i avlange tynne biter og bland kyllingbitene godt inn i frityren. La det stå til side mens sausen tilberedes.

Finkytt hvitløk og ingefær. Kutt chilien i små biter eller knus den tørkede chilien. Ha så alle ingrediensene til sausen i en kasserolle eller wokpanne og kok sammen i noen minutter.

Kyllingbitene kan enten frityrstekes i en kasserolle eller i en wokpanne med mye olje. Brukes en wokpanne, så trengs det ca 1-2 dl olje. For vanlig fritering bruker man ca. 1/2 liter olje. Kok opp oljen til den blir så varm at man kan fritere. Prøv med en liten kyllingbit for å se om temperaturen er høy nok. Frityrstek kyllingbitene i små prosjoner til de blir sprø og får god brunfarge. La de renne av seg for olje på en rist elle kjøkkenpapir. Kok opp ris etter anvisning på pakken.

Ta frem woken eller en liten panne og varm opp sausen. Bland irød chili. nn halvparten av den oppkuttede vårløken. Tilsett så kyllingbitene og bland alt sammen. Kylllingbitene skal ikke kokes inn i sausen, men bare blandes lett inn får å bevare sprøheten.

Server med ris og pynt med resten av den oppkuttede vårløken og gjærne noen biter med rød chili.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar