torsdag 6. oktober 2011

Ovnstekt Kylling - "Butterfy Chicken"

Jeg synes ofte at kylling blir tørt, men dette er en oppskrift som gir et saftig og smakfullt resultat.

Jeg bener ut kyllingen ved å først fjerne ryggbenet men saks. Amerikanerene kaller dette "butterfly chicken", og på norsk blir det sommerfuglkylling. Poenget er å kutte kyllingen langs ryggraden og er få en kylling som man kan brette ut, og kunne brette rundt andre ingridienser. En butterfly chicken er også lettere å grille enn en hel kylling. Til oppskriften trenger man:

1 Hel fersk kylling
4 Cherrytomater
1 Hel hvitløk
1 Gulløk
1 Sitron
Eventuellt 2 avlange pepperbelger 
1 sps Salt
1 sps Grillkrydder
2 sps Fersk persille
1 sps Timian
1 sps Rosmarin
1 sps Tørket chilipulver
1 sps Kummin
Litt soyaolje

Start med å bene ut kyllingen. Klipp med en kraftig saks på hver side av ryggbenet slik at man klipper der hvor ribbenene møter ryggbenet. Start fra lårsiden og klipp mot vingesiden, da kan man bruke halsen til å holde i mens man klipper. Når ryggbenet er fjernet, så brett ut kyllingen slik at den blir flat. Bruk så en kniv til å fjerne ribbenene og de benene som er lette å ta bort, spesiellt de som ligger innenfor vingenebenene. Kutt også bort overflødig hud og fett, og fjern brystbenet. Du sitter nå igjen med minimalt med ben, bare vinge- og lårbenene og resten av filètene. Den blir nå veldig lett å skjære opp i porsjonsstykker

Du finner en fin veiledning i hvordan du bener ut kyllingen på i Youtube, men del den ikke i to slik som de viser på videoen. Vi skal pakke hele kyllingen rundt sitronen og løken:

Kok kraft på de avkuttede kyllingbenene i mellomtiden når du klargjør resten av kyllingen. Kok inn kraften.

Her er den ferdige utbenede "butterfly chicken", nesten helt uten ben foruten lår og vinger.

Kutt løken i 4 biter og legg i en ildfast form. Legg halvparten av de rensede hvitløksfeddene i formen sammen med løken og legg i en sitron som du har stukket små hull gjennom skallet med kniv for at saften skal slippe ut. Snitt små hull i skinnet på kyllingen ved lår, vinger og kropp. Resten av hvitløksfeddene deler du i to, og putter inn under skinner ved snittene. Bland så litt av krydder og urter og fordel under skinnet i de samme snittene der du puttet inn krydderet.  Fordel så resten krydderet over hele overflaten til kyllingen.

Legg kyllingen med ryggen opp ned i formen slik at den pakkes rundt løken og sitronen. Legg så i tomatene som kuttes i to, og eventuelt avlange pepperbelger som fåes kjøpt i lokale etniske butikker. Pepperbelgen jeg brukte ser du til venstre i bildet under.

Her er alt lagt i formen, og er klar til å sette i stekeovnen.

Sett den ildfaste formen, med lokk, på inn i ovnen på 180 grader. Etter en halv time tar man den ut, og tilsetter den avkokte kraften som ble laget av kyllingbena, og dette vil gi en gi saus. Sett formen inn i ovnen igjen, og la det steke en halv time til. Jeg brukte en stor kyllig, men med en liten kylling så bør man sjekke om den er nok stekt etter totalt 50 minutter- Da stikker man med en kniv inn i lårbenet der den er tykkest, og er væsken som kommer ut klar, så er den ferdigstekt.


Her er kyllingen ferdigstekt. "RIP for 10 minutes before serving".

La den hvile i 10 minutter før du kutter i den. Mens kyllingen hviler, heller du stekekraften med løk tomat og pepperbelger i en bolle og heller i litt soyaolje. Bruk stavmikser til å mixe alt dette til en saus.

Server med ris eller bulgur.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar