tirsdag 16. august 2011

Rundstykker på økoligisk spelt

Etter mange forsøk på å lage luftige og lette rundstykker, så fant jeg en oppskrift som jeg ble ganske overrasket over. De ble nemlig bakt med 100% speltmel, og resultatet ble mye bedre enn med alle andre meltyper jeg har forsøkt.

Oppskriften er enkel, lett å huske og krever vedlig lite jobb. Oppskriften gir 2 rundstykker og passer derfor perfekt til en person. Skal man bake flere rundstykker, så er det bare å bruke gangetabellen.

Indregienser:

2 dl siktet speltmel
0,9 dl vann
Litt gjær, ca 5-10 gram
1/3 ts salt

Begynn med litt i underkant av 1 dl lunket vann, og bland inn gjæren. Mål opp 2 dl siktet speltmel og bland inn saltet. Tilsett melet gradvis til vannet samtidig mens du rører det godt under innblandingen. Tilsett først litt mel og rør, så fortsett med litt mere mel og rør. Blandingen blir ganske fuktig og lett å røre, så du slipper å kna og elte. Når alt melet er rørt inn, så rør ca 1 minutt til og du vil se at glutenproteinet lager seige tråder. Dekk deretter bollen med blandingen med plast, og la det heve i ca 30 minutter.

Når deigen har hevet, så er det på tide å bake ut rundstykkene. Ha en del mel på bakebordet og spa blandingen ut av bollen og ned i melet. Du vil se at deigen har blitt veldig seig. Rull den i melet og dra den ut i bredden. Brett deigen fra begge sider inn mot midten. Gjenta dette, dra og brett, få mel på overflaten og dra og brett. Gjenta dette til deigen har blitt fastere og til du kjenner at det er bra motstand når du drar i deigen.

Del så deigen i to og form 2 fine rundstykker. Ikke kna eller bruk makt. Bare dra, brett og form. Legg et bakepapir på brettet. Fukt hendene i vann og gjør rundstykkene våte før du legger dem på bakepapiret. Dryss så på rikelig med valmuefrø og/eller sasamfrø. Sørg for at frøerne også legger seg på undersiden av rundstykkene. La dem heve i 45-60 minutter til de hever til ca 2-3 ganger størrelsen. i mellomtiden setter du på ovnen på 200 grader.

Denne gangen lagde jeg flere deiger for å lage flere rundstykker. Men jeg blander deigen ut i fra oppskriften med 2 og 2 rundstykker for at blandingen av deigen skal være lettere å jobbe med. Jeg lgade derfor 2 rundstykker 3 ganger etter oppskriften og blandet dem sammen ti en deig, og i tillegg lagde jeg 2 ekstra rundstykker etter samme oppskrift, men med sammalt mel av spelt i stedet for siktet mel.


Rundstykkene før heving. De 2 uten valmuefrø er laget at 100% sammalt speltmel etter samme oppskrift, men de krever litt mere vann for å få rett konsistens.

Når rundstykkene er hevet ferdig, så setter du dem i ovnen og lar de steke i 20 minutter.
I mellomtiden nyter du den deilige lukten av nybakte rundstykker.

Rundstykkene etter 1 times heving.

Her har de stekt ferdig i ca 25 minutter på 200 grader.

Etter at jeg fant frem til denne metoden, så har jeg alltid fått et vellykket resultat med fine, lette og luftige rundstykker. I tillegg synes jeg at det er morsomt å få til dette resultatet med å bruke spelt som jo er et gammelt og tradisjonelt mel. I tillegg er det rikt på proteiner og mere næringsrikt enn vanlig industriellt mel.

De blir veldig lette og luftige.
En ekstra takk til kornbøndene i Østfold og Vestfold som kombinerer gamle og tradisjonelle korntyper med nytenking og kvalitet. Både Kvelde Mølle og Holli Mølle leverer spelt fra lokale bønder som produserer økologisk spelt og andre tradisjonelle meltyper.

Annonse:

Morten Schakenda om boller, brød og tilfeldigheter fra Bakeriet i Lom - John Rørdam Pål Rødahl
 Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar