fredag 26. august 2011

"Stelze" - Svineknoke

Jeg kom over en fersk svineknoke i butikken i dag, og jeg husket alle mine turer til Østerrike hvor deres variant av svineknoke kalles "Stelze". Besøker man noen i Wien så tar de deg ofte med til fornørelsesparken Prater for å besøke Sweizerhaus, en restaurant som har spesialisert seg på Stelze. Her serveres stelze og øl på samlebånd. I Østerrike serveres den med sennep og hestereddik (horseraddish).

Dette er ikke slankemat, men det er urolig godt.

Start med en fersk svineknoke. Den må ikke være saltet eller røkt. Kutt spriraler i svoren med en skarp kniv fra bunn og opp til toppen, og sørg for at du avslutter spiralene for hver runde eller oftere. Det skal ikke være en sammenhengende spiral fra bunn til topp. Da vil den ikke se pen ut, og vil være vanskelig å spise. Salt utsiden godt og sett inn i stekeovn på 180 grader. la den stå i en time før du setter opp temperaturen. Den er ferdig når all svoren er sprø. og det tar 1,75-2 timer for en knoke på ca. 1,5 kilo.

Her har jeg leget den med kolrabistappe. Serveres med ulike typer sennep. Jeg har her her brukt 2 typer Bergby's sennep, fin og søt pluss grov og sterk, og amerikansk sennep fra French.

Dette er fredagsmat! Kanskje ikke den sunneste middagen, men dropper du potetgull og godteri foran tv'en den dagen, så bør du ikke ha så dårlig samvittighet. Uansett er dette riktig kosemat.2 kommentarer:

  1. Skal prøves i morra på 17. mai. Det er meldt drittvær så dette blir nok en fin middag. Og det er helt feil det du sier. Dette er slankemat. Jeg har gått ned 20 kg med denne typen kosthold. Det viktige er at poteten er byttet ut med jordskokk som ikke påvirker blodsukkeret. Gleder meg til å prøve denne.

    SvarSlett
  2. Du har rett, det er ikke mye karbiser i denne. Håper det smakte godt!

    SvarSlett